Frågor

bröstcancer

opererades för bröstcancer maj 2013 de tog bort en sk tårtbit strålades åt tamoxifen.mår sämre under hösten. Januari 2014 orkar inte röra mej svårt att andas får diagnosen boop som kan vara biverkning av strålningen i februari 2014.( har slutat med tamoxifenen tidigare då jag trodde det var biverningar av dem) 2015 mår bra jobba 100% 2016 börjar det igen äter cortison. Men man blir inte så otroligt trött och orkeslös av boop som jag fick ännu en gång Läste nu en artikel från USA om sena biverkningar på strålning som stämmer precis på de symtomen jag har. ex när kroppen mår bra då kan det bli cykling, vatten gympa eller dans och sen går det sakta neråt igen då blir det viloläge igen , År jag den enda i Sverige som har biverkningar av stålning?

Svar

Du är inte ensam om att ha biverkningar av strålbehandling. Strålpneumonit förekommer som biverkan efter strålbehandling mot bröstcancer och det är vanligare om man också har fått strålning upp mot halsen och de lymfkörtlar som ligger i höjd med nyckelbenet. Det blir en svullnad i vävnaderna och symptomen liknar dem som man har vid lunginflammation. Anledningen till strålpneumonit kan vara att lungan låg så till att en relativt stor del av den fanns med i strålfältet. Man gör riskberäkningar och försöker få ner dosen till lungan men ibland så kan man inte helt skydda lungan från strålningen. För vissa blir det tyvärr så som för dig att man får en kvarvarande nedsättning av lungans kapacitet.
Tröttheten som du beskriver låter som Fatigue, en mer uttalad trötthet som drabbar många cancerpatienter både under behandlingsperioden men som kan återkomma under lång tid efter en cancerbehandling. Karaktäristiskt för fatigue är att tröttheten kommer mycket snabbt på och som du beskriver vissa dagar orkar man vara aktiv men andra dagar så är det som att energin helt försvinner. Det som hjälper mot detta är att fortsätta att vara aktiv, vila hjälper sällan mot denna sorts trötthet. Det kan låta bakvänt men ökad fysisk aktivitet fungerar ofta i den här situationen. Att din lungkapacitet inte är helt återställd kan också vara en orsak till din trötthet förstås som man måste ta hänsyn till.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.