Frågor

Bröstcancer

Hej,
Jag har en fråga angående bröstcancer. Jag var den 6 maj i år hos en överläkare på bröstcentrum. Anledningen till att jag sökte var att jag för cirka ett år sedan kunde trycka ut lite vätska (gräddgul) ur ena bröstet. Sedan tyckte jag att jag såg något som var lite rött på kudden och fick för mig att det kom ur bröstet. Hon klämde och kände igenom båda brösten och det kom ingen vätska och allt kändes bra och jag behövde inte göra någon mer undersökning. Nu såg jag på mitt nattlinne att det var en brun liten fläck, det såg ut ungefär som choklad men jag är inte säker. När jag trycker på bröstet så kommer det ingen vätska alls. Jag oroar mig alldeles för mycket för min hälsa och nu triggade den lilla bruna fläcken igång min oro. Jag är 42 år och ska göra min ordinarie mammografi i höst. Tycker du jag kan släppa min oro eller ska jag kontakta bröstcentrum igen trots att det var så nyss som jag var där cirka 7 veckor. Borde det komma någon vätska när jag trycker på bröstet nu om det vore cancer? Jag har ingen känd bröstcancer i familjen. Frisk för övrigt.
/Orolig

Svar

Du kan släppa din oro eftersom du nyligen varit på undersökning. Vätska från bröstet är dessutom sällan ett tecken på cancer. ’
Det jag undrar över är om du får hjälp med din oro. Du skriver själv att du har mycket oro för din hälsa. Det låter för mig som det är oron du behöver hjälp med. Det finns bra hjälp att få. Du ska inte behöva må som du verkar göra just nu.
Det du kan göra är att i första hand ta kontakt med din vårdcentral. Har man inte möjlighet att hjälpa dig där, kan du få en remiss till en samtalsterapeut.
Hoppas att detta är till hjälp för dig. Du kan givetvis kontakta oss igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.