Frågor

Bröstcancer

Hej, min mamma som är 64 år gammal har fått diagnos bröstcancer. Hon tyvärr bor inte här i Sverige och jag har ingen möjlighet att hjälpa henne. Hon opererades, där dem tog en del av brösten och en del körtlar i armhålan. Hon gick igenom strålning och cellgiftsbehandling. Nu efter ca 6 månader gjorde hon en efterkontroll. Dem tog blodprover och hon fick svar på dem markörprover dem tog. Dem ser ut såhär:
CA15-3 : 15,56 UmL referent värde: 0,25
CEA : 17,96 ng mL referent värde: 4,70

Jag vet att det kanske blir svårt att få svar på min fråga, men jag undrar vad betyder dem svaren och finns det chans att min mamma bli frisk igen. Jag kanske ska skriva att hon bor i Bosnien.

Tack på förhand
orolig dotter
Susanna Elwing

Svar

Bröstcancer är en sjukdom som generellt har en god prognos. De flesta kvinnor som får diagnosen kan man bota. Din mamma har just avslutat sin behandling och ska nu gå på kontroller. Risken för återfall är störst under första och andra året.
Vad blodproverna säger i din mammas situation är svårt att svara på. Det kan endast hennes läkare göra. Kanske kan du få möjlighet att prata med hennes läkare? Då kan du ställa mer individuella frågor.