Frågor

Bröstcancer

Hej,
För exakt fem år sedan opererades jag, då 61 år, för cancer in situ, 1,5 cm, med en 0,4 mm stort område med utvecklad cancer. Hormonpositiv.Operation och strålbehandling och besök på sjukhuset där jag bor 2 ggr/år i 3 år för läkarundersökning och mammografi.
Ingen antihormonell behandling.
Jag träffade olika läkare varje gång och för två år sedan var jag färdigbehandlad.
Har fått kallelse till den vanliga screeningen med två-årsintervall.
Eftersom jag känner mig väldigt ensam med min ”historia” så har jag för att känna mig tryggare
i stället tagit kontakt med privat vård för mammografi och ultraljud. Vad jag saknar är en regelbunden läkarkontakt som jag inte känner att vårdcentralen kan ge. Därför dyker ständigt frågor
upp som jag går och funderar på:
Vad vet man i dagsläget när det gäller livsmedel som innehåller östrogener och ev risk för bröstcancer?
Var det fel att jag inte fick antihormonell behandling?
Hur ser riskkurvan ut för en helt ny bröstcancer?
Kommer jag alltid att ha större risk för att återinsjukna?
Vad innebär det för prognosen att jag hade ett lågt Ki67?
Mvh
Lisa

Svar

I dagsläget finns inga direkta restriktioner eller rekommendationer vad det gäller kost och bröstcancer. De läkare vi har diskuterat detta med rekommenderar en så allsidig kost som möjligt.Går man in på Vårdguidens hemsida, kapitlet om hur kvinnan kan minska sina klimakteriebesvär, så kan hon äta sojaprodukter, alfalfagroddar, kött och växter med gröna
blad; alltså livsmedel som innehåller växtöstrogen.
Om det var fel eller rätt att du inte erbjöds någon antihormonell behandling kan vi inte ta ställning till. Det finns en gradering även när det gäller hur ”mycket” hornonkänslig tumören är, och det kanske var så att i ditt fall var din tumör ”mycket litet” hormonkänslig och man bedömde att den antihormonella behandlingen inte skulle ha någon verkan. Du kan fråga din läkare vid nästa besök hur känslig din tumör var.
En kvinna som har haft en bröstcancer har en något för
höjd risk att utveckla en ny cancer i andra bröstet, men jag har inga siffror på det.
Det är ju inte så att du på något sätt skulle ha en ökad risk att återinsjukna i bröstcancer, för det som talar emot det är att det var en cancer in situ – cancer på ”plats”, den hade inte hunnit invadera omkringliggande vävnader, ingen spridning till lymfkörtlar och därmed behövdes ingen efterföljande cytostatikabehandling samt ett lågt Ki 67.