Frågor

Bröstcancer prognos

Hej! Läser olika frågor om bröstcancer. Min tumör såg ut så här: invasiv ductal cancer storlek 18mm+ DCIS grad 3 (tot 21mm)
Spridnindg SN 5 mm metastas. Körtelutrymning i övriga lymfkörtlar visade ingen spridning. Hormonkänslig. HER 2 +
KI 67: 60%
Malignitet grad 3.
Man tog en tårtbit och tumören operades bort med god marginal. Nu får jag cytostatika, Trastuzumab. Senare strålning och aromatashämmare.
Hur ser prognosen ut utifrån dessa data? Har läst att metastasen var inte bra men om man inte hade i fler? En till fråga: hur känner man om det finns spridning ute i kroppen?

Svar

Hej.

Den tumör du hade var Her 2 + och hormonkänslig vilket gör att du kan behandlas med trastuzumab och antihormonell behandling som tillägg till cytostatikabehandlingen,det är positiva faktorer. De flesta i din situation blir helt botade även om du hade malignitet grad 3. Största risken för återfall är att det kan komma tillbaka lokalt, därför är det viktigt att känna igenom det opererade bröstet och armhålan regelbundet en gång i månaden. Spridning ute i kroppen märks först när det ger symtom , vilket kan vara olika beroende på var det i så fall sitter. Symtom från kroppen som inte går över ska du vara observant på.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen