Frågor

bröstcancer med skelettmetastaser.

Hej !
Jag har bröstcancer med skelettmetastaser. Är inte opererad eller cellgiftsbehandlad då detta upptäcktes för sent. Jag hade vid upptäckten redan massiv invasion av skelettmetastaser. Min behandling är T Letrosol o skelettstärkande dropp. Cancern är hormonkänslig och sedan upptäckten för 15 mån sedan har jag ingen progress.
Nu undrar jag över cellgiftsbehandling. Kan sådan behandling döda/minska metastaserna ? jag har väldigt ont o vill bli bättre i ryggen. Min smärtlindring är inte optimal trots olika preparat. Skulle cellgiftsbehandling vara nåt för mig. Min doktor vill avvakta med det o ger diffusa besked.
Har anemi 109 g/l inga andra förändringar på blodprov. Ett blodprov, cancermarkör är 11,8 efter att ha varit 140 innan behandling.
Varför anemi?
Tacksam för svar.

Svar

Hej!

Vi ber om ursäkt för sent svar. Det har varit fel på sidan som gjort att vi på Cancerrådgivningen inte fått frågorna skickade till oss.

Anemi vid cancersjukdom är vanligt. Det beror på flera faktorer. Dels den inflammation som uppstår samt att du har metastaser i skelett som också försvårar bildandet av röda blodkroppar.

Om du har frågor kring din behandling rekommenderar vi dig att söka en second opinion. Det krävs att en läkare gör en ny bedömning utifrån ditt enskilda fall om du kan få cytostatika eller ej.

Skickar med en länk om en ny medicinsk bedömning. Där kan du läsa mer.
https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/om-du-inte-ar-nojd/ny-medicinsk-bedomning/

Smärtstillning kan ibland vara svårt att ställa in. Det är viktigt att du och din läkare har ett bra samarbete där man får utvärdera vad som fungerar för dig. Man kan behöva kombinera olika typer av läkemedel för att bli smärtfri. Det är inte alltid man kan bli helt smärtfri i rörelse men målet är att bli det i vila.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen