Frågor

Bröstcancer med skelettmetastaser

Hej!
Jag har spridd bröstcancer diagnostiserad sedan 15 månader. Jag har massiv invasion av metastaser i skelettet. Är inte opererad då bröstcancern inte känns eller syns ens med mammografi. Ingen cytostatika insatt heller. Jag har lytiska metastaser som till viss del blivit sklerotiska.
Cancern är hormonkänslig o jag behandlas med T Letrosol 1tabl /dag. och skelettstärkande dropp Zomenta var 4:e vecka.
Metastaserna har inte spridit sig sen jag började med behandlingen. Det onda har inte blivit bättre utan snarare sämre. Mot smärtan tar jag T Gabapentin. 700 mg/dag och T celebra X2/dag. Tar även T Alvedon. T Paraflex o T Oxascan dagligen. Tål inte morfin.
Har också strålats en gång i bröstryggen där smärtan var som värst. Upplevde ingen direkt effekt av det.
Jag skulle vilja ha någon behandling som minskar/dödar metastaserna. Finns det sådan??

Kan metastaserna spridas till andra organ även om det inte är någon ökning i skelettet utan helt stabilt där.

Gör magnetröntgen var 3:e månad. och alltså ingen ökning av metastaserna syns då.

Hur länge kan man leva med massiv invasion av skelettmetastaser?

Är aktiv o promenerar 7 km /dag trots det onda.
Har även problem med förstoppning, kolik o gaser.Tar Movivol / Inolaxol. kolikbesvären är svåra o påverkar även smärtan i rygg o bröstrygg.
Blodvärden o alla blodprover är normala.
Känner mig orolig o ledsen trots stöd från familjen. Det onda tär.
Vill leva länge trots problemen då jag har barn o barnbarn som jag vill följa.
Jag är rädd att bli förlamad för jag mår bäst när jag promenerar. Finns det sådan risk??

Jag är 75 år har tidigare aldrig varit sjuk
Undrar 75 år,

Svar

Hej!

Den medicin du får,  Letrozol och Zometa är till för att behandla metastaserna i skelettet. Syftet är att minska de och se till att sjukdomen bromsas upp och inte sprider sig. Det verkar som du har god effekt av behandlingen då sjukdomen ligger stilla nu. Hur länge kan  man leva med metastaser i skelettet?   Det går givetvis inte att säga exakt. Det är beroende av flera olika faktorer så som hur bra man svarar på behandling, hur aggressiv sjukdomen är, hur bra kroppen mår för övrigt samt en del faktorer som vi i dag inte känner till. Det vi kan säga generellt är att bröstcancer med spridning till skelettet kan man leva med i många år. Behandlingen brukar göra att sjukdomen kan ligga stilla under en lång period.

Det är bra att du rör på dig. Det har man sett i studier att de påverkar överlevnaden samt livskvaliten positivt. Du skriver att du har smärtor och problem med magen. Har du tagit upp det med läkare eller sjuksköterska? Ibland kan det vara svårt att hitta rätt dos eller läkemedel vid smärta. För att livet ska bli bra och du ska orka röra på dig och umgås med barn och barnbarn är det viktigt att du inte ont och att magen sköter sig. Ta kontakt med din kontaktsjuksköterska och berätta hur du har det.
Du skriver också att du känner dig orolig och ledsen trots att din familj ger dig stöd. Det är vanligt och helt normalt. Precis som du nämner påverkas måendet av att du har ont men det kan vara bra att få stöd även emotionellt. Det är svårt att få ett cancerbesked och de allra flesta mår bra av att få prata om sin oro. Familjen kan vara ett bra stöd med det kan vara bra att få prata med någon som inte tillhör familjen, som kan finnas där bara för dig. Det brukar finnas kuratorer eller psykosociala sjuksköterskor som kan ge dig stöd. Det kan du också fråga din kontaktsjuksköterska om. Vi vill också nämna att när man behandlas med antihormoner (Letrozol) så är det vanligt med en sekundär serotoninbrist som ökar risken för nedstämdhet och oro. Läkemedel som höjer nivåerna av serotonin brukar vara mer hjälpsamt än Oxascand som bara lindrar för stunden. Diskutera detta med din läkare som kan avgöra vad som är bäst för dig.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. 08-123 138 00. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen