Frågor

Bröstcancer mammografi

Jag har läst att man gör cirka 700.000 mammografier/ år. Samt att flera 100.000 kvinnor avstår mammografi varje år, stämmer dessa siffor?
Läser man om bröstcancer så låter det ju som att varje kvinna i princip kommer att drabbas av det under sin livstid någon gång. Men om de fall man hittar per år rör sig om cirka 9.000 så får jag inte ihop siffrorna .Det är självklart bedrövligt för de kvinnor som blir sjuka men majoriteten av alla kvinnor lär väl inte drabbas?

Finns det ett alternativ också till mammografi har jag hört som heter terminologi tror jag, vad anser ni om det?

Svar

Hej.

Vi ber om ursäkt för att du har fått vänta på ditt svar, fördröjningen beror på ett dataproblem som nu är åtgärdat.

 Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor. Risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder är  enligt cancerfondens beräkningar 10,3% alltså kommer drygt en av tio att drabbas av bröstcancersjukdom. (Mer exakt så betyder det att en av tio kvinnor som är 75 år har eller har haft bröstcancer).

Hur många mammografier som görs och hur det påverkar statistiken kan vi inte uttala oss om. Alternativ till mammografi är ultraljudsundersökning och magnetkameraundersökning.

Bröstcancerterminologi syftar till de språkliga ord och termer som används då man talar om bröstcancer.

Hoppas att detta var svar på din fråga, Du är alltid Välkommen att höra av dig till oss igen. Det går också bra att ringa oss på Cancerrådgivningen på telefon 08-123 138 00, ibland kan det vara lättare att svara i en dialog.