Frågor

Bröstcancer i gammal knöl

Hej

Min mamma har fått besked om att en knöl som hon haft i bröstet under 20 års tid, och som enligt henne inte förändrats under denna tid, är cancer. Tumören är drygt 2 cm stor och har som sagt enligt henne själv alltid haft denna storlek. Vid den trippeldiagnostik som genomfördes togs även prov på en lymfkörtel i närheten av tumören som såg misstänkt ut på ultraljudet och det visade sig att det fanns en sekundärtumör i denna (oklart hur stor med dock så liten att läkaren inte kan känna den med handen).

Min första fråga är om det är möjligt för en cancertumör att vara oförändrad under så lång tid som 20 år utan att växa nämnvärt? Finns det risk att den har legat och spottat ur sig cancerceller som kan ha lett till fjärrmetastaser i andra delar av kroppen under hela denna tid eller innebär det faktum att cancern verkar växa otroligt långsamt att risken för fjärrmetastaser inte är lika stor? Om metastaser finns i andra organ går det att säga något om hur lång tid det generellt tar innan symptom från dessa uppkommer?

Sen undrar jag också om det går att säga något om risken att fler lymfkörtlar än den som upptäcktes på ultraljudet också är drabbade? Är risken för fjärrmetastaser mindre ju färre lymfkörtlar som är angripna eller saknar detta samband?

Tumören är hormonkänslig.

Tack på förhand

Svar

Hej,

Att en cancertumör är oförändrad under så lång tid som 20 år verkar inte troligt. Möjligen kan det röra sig om en godartad tumör som utvecklats till en cancer över tid. Om det finns spridning till en lymfkörtel innebär det alltid att fler lymfkörtlar kan vara drabbade. Det finns ett samband mellan antal engagerade lymfkörtlar och fjärrmetastaser. Som du skriver verkar det röra sig om en cancer som växer mycket långsamt vilket oftast är förenligt med god prognos. Att tumören är hormonkänslig är en bra faktor.

 

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen