Frågor

Bröstcancer

Jag har varit i kontakt med er för ett år sedan men har lite nya undringar.
Jag hade då att jag kunde trycka ut klargul vätska ur ett bröst samt stickningar till och från. I oktober -16 fick mammografi och ultraljud och inget hittades.
Jag har fortfarande dessa problemen, trycker dock inte ofta utan bara testat om det är kvar och det är fortf gul klar vätska med lite vitt grumligt i idag när jag provade. Bör jag kolla igen?

Min mamma hade bröstcancer i höstas och är nu klar med allt, hon har gjort ett gentest vi ska få vägledning om på onsdag. Vet ej om hon har genen men måste det vara att jag fått genen om hon har den?

Svar

Hej.

Det är helt normalt att det kan komma vit, gul eller grönaktig vätska från bröstet då man trycker på det. Generellt sätt så är det ingenting som man behöver oroa sig för. Om vätska kommer spontant, är blodig, eller brun till brunröd så är det symtom som skall utredas.

Om det skulle visa sig att din mammas bröstcancer är ärftlig så finns det en risk att du har ärvt den genen som har ett inbyggt fel, men det behöver inte var så.

Om det visar sig att det är ärftligt så kommer du att få instruktioner kring hur du skall kontrollera dig framöver.

 

Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa Cancerrådgivningen på telefon 08-123 138 00. Ibland kan det kännas lättare att få prata om sin oro.