Frågor

Bröstcancer

Hej jag har bröstcancer ductal cancer 12mm. Ingen spridning till axillen . ’Men vad betyder BRE grad 1 med 5 poäng? Och är KI 67 15 % vad betyder det ? Har opererat tårtbit , väntar på strålning o ska ta bort min hormon spiral sen äta Tamoxifen i 5år, är jätte orolig för Tamoxifen .. tacksam för svar

Svar

Vi ber om ursäkt för att du har fått vänta på ditt svar, fördröjningen beror på ett dataproblem som nu är åtgärdat.

Hej.

BRE är en skala som mäter malignitetsgrad.  Malignitetsgrad enligt Bloom, Richardsson och Elston betyder förkortningen.  På denna skala har din tumör totalt fått 5 poäng vilket är det samma som BRE grad 1. Malignitetsgrad anges från 1-3 där 1 är den ”snällaste”.

Ki-67 är ett mått på hur fort cancercellerna delar sig . Både malignitesgrad och Ki67 är faktorer som man tar hänsyn till när man bestämmer vilken behandling som skall ges.

Många är oroliga för Tamoxifenbehandlingen innan den har börjat. Det är inte alla som känner av biverkningar av behandlingen så försök att inte oro dig i förväg, de flesta biverkningarna som kan uppkomma finns det också hjälp för, iallafall till viss del. Tamoxifen är en viktigt del av behandlingen så det kan vara viktigt att bli vän med den, den har mycket god verkan.

Hoppas att detta var svar på din fråga, Du är alltid Välkommen att höra av dig till oss igen. Det går också bra att ringa oss på Cancerrådgivningen på telefon 08-123 138 00, ibland kan det vara lättare att svara i en dialog.

Malignitetsgrad enligt Bloom, Richardson och Elston 

Tre variabler bedöms i en skala mellan 1 och 3 poäng

Utformning av tubuli 1 (utpräglad) → 2 (måttligt) → 3 (saknas)
Mitosförekomst 1 (få mitoser) → 2 (måttligt) → 3 (rikligt)
Kärnpolymorfism 1 (uniform) → 2 (måttligt) → 3 (utpräglad)

Malignitetsgraden beräknas genom en summering av dessa observationer:

3-5 poäng Högt differentierad (grad I)
6-7 poäng Medelhögt differentierad (grad II)
8-9 poäng Lågt differentierad (grad III)