Frågor

Biverkningar

Hej! undrar lite över biverkningar från strålningsbehandling och på kirurgiska ingrepp, och om man opererar bort ena lungan skulle det på lång sikt halvera konditionen på individen?

Svar

En människa klarar sig bra med en lunga i sitt dagliga liv. Kroppen är bra på att anpassa sig till den nya situationen. Det går att träna upp sin kondition efter att man har tagit bort sin ena lunga.

Biverkningar från strålbehandling är ffa lokala. Det beror på att de organ inom det område som bestrålas kommer att påverkas. T ex om man strålar över buken är diarre en bieffekt av behandlingen.
Trötthet är något som de flesta känner av. Den brukar komma efter några veckors behandling och vara en trötthet som inte går att vila sig fri från. Det bästa är att både vila när man behöver och att motionera. Det brukar räcka med att man tar en promenad men det är inte farligt att anstränga sig mer om man önskar. Huden kan bli röd och irriterad av strålbehandling. Det finns en individuell känslighet för hur mycket biverkningar man får.