Frågor

Biverkningar av cellgift

Undrar hur lång tid det tar innan biverkningar av cellgiftsbehandling går över? kanske en del aldrig går över? Är det vanligt att man inte får håret tillbaka? Domningar i tår och under fotsulan, vad beror dessa på, är det cirkulationen som blivit rubbad eller?

Svar

Hej.

Hur lång tid det tar innan biverkningar av cytostatikabehandling går över kan vara mycket olika. Dels är det beroende av vilken sorts cytostatika du har fått och dels beroende av vilka biverkningar du har drabbats av. Att håret inte skulle komma tillbaka är mycket ovanligt. Domningar från fötterna är vanligen beroende på att nerverna har tagit skada av cytostatikabehandlingen. Nerver återhämtar sig mycket långsamt vilket gör att det är en biverkan som kan sitta i under lång tid. Många känner av en allmän trötthet och nedsatt kondition och styrka efter genomgången behandling, att återhämta sig kroppsligt kan också ta mycket olika lång tid. Det finns biverkningar som kan bli bestående men det vanligaste är att kroppen läker detta så småningom.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen