Frågor

Bifynd i lungorna

Jag har gjort en CT med kontrast för 1,5 år sedan efter en livmodercanceroperation för snart tre år sedan. Allt var ok. Stadie1 Figo1 ingen efterbehandling.
Har besväras av värk i nedre buk av o till o många urinvägsinfektioner o fått börja med Oversterin lokalt o blivit mycket bättre. Min cancer var östrogenbetingad!
Nu har min onkolog gjort en ny CT med kontrast o i mitt svar har de sett ett bifynd i vänster nedre lob, en lungnodulie som är 10mm stor, som inte fanns förra gången.

Min onkolog har bett Röntgen om att hänga mina bilder igen, är detta en metastas o varför skriver dom inte det. Min läkare säger att min cancer var så liten men kan det sprida sig ändå. Min onkolog ringde rtg o en läkare tittade snabbt på bilderna o sa det är kanske en artefakt.
Är det vanligt att livmodercancer sprider sig till lungorna, snälla hjälp mig reda ut detta,
Är så ledsen o förstår ingenting! Trodde jag var frisk efter tre år o inget återfall! Hjälp!

Svar

Livmoderkroppscancer är en sjukdom som har en mycket god prognos. Det har gått tre år sedan du avslutade din behandling. Risken för återfall är störst under de två första åren. Den tiden har du passerat. Du hade dessutom en liten förändring i din livmoder så din läkare tror att din risk för eventuell spridning är liten. Alla dessa faktorer är bra. Men så har man hittat något i lungan som du inte fått en förklaring på vad det betyder för dig.  Det verkar ju vara så att man inte tror att det har med din tidigare cancer att göra. Men så klart att du är ledsen och orolig. Hur har din läkare förklarat detta för dig? Rådet till dig blir att ta kontakt med din läkare igen och be att få ett samtal.

Att du har använt dig av lokalbehandling med östrogen har inte påverkat din situation negativt.

Om du önskar kan du även ringa till oss. Kanske kan det vara lättare för oss att svara när vi kan ha en dialog. Du är välkommen att ringa på 08-123 138 00.