Frågor

bestående biverkningar?

Hej
Jag undrar om det är möjligt att biverkningarna efter taxotere och höga kortisondoser (98tabl/tre dag vid tre tillfällen + FEC med kortison tre ggr) är möjliga att bli av med?
Jag har fått övervikt efter min cancerbehandling 2007 och kan inte bli av med det. Inga dieter fungerar och det känns att min kropp är helt rubbad.Lovar att jag har provat allt möjligt. Mår dåligt av LCHF då jag fick kramper i benen och behövde inta massa kalcium och magnesium. Provat VV med noll resultat. Verkar att min kropp fungerar helt annorlunda. Jag motionerar, äter bra, allt som man kan tänka sig.
Vem kan jag vända mig till? Hälsocentralen har inte kunskaper, onkologen är avslutat, ingen verkar bry sig, men det handlar och min livskvalitè.
Hur gör jag? Jag är förtvivlad och mår dåligt trots att jag är fri från cancer. inga mediciner äter jag heller… Hjälp

Svar

Hej.
Viktuppgång efter bröstcancerbehandling är tyvärr ett vanligt problem. Den direkta påverkan av läkemedlen har nog inte någon inverkan så här pass lång tid efter behandlingen. Om du har försatts i klimakteriet av behandlingen så gör det däremot att ämnesomsättningen generellt blir lägre i kroppen , då är det är betydligt svårare att gå ned i vikt, men det är inte omöjligt. Det kan ta längre tid så det gäller att vara uthållig, regelbunden fysisk aktivitet brukar vara en viktig faktor. Det kan förstås vara viktigt att få stöd och som du också skriver är det lite svårt att veta var. Vårdcentralens dietist och sjukgymnast kan ibland vara till god hjälp för detta. Det finns livsstilsmottagningar i landstingets regi som också är duktiga på det här. Bröstcancerföreningarna har ofta återkommande föreläsningar kring kost och motion , och ibland även olika gruppverksamheter med dessa teman, det kan kanske kännas skönt att träffa andra som vet hur det kan vara.
Hoppas att detta kan vara till hjälp. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.