Frågor

Avancerad Prostatacancer med mycket symptom och smärta

Hej
Min fick Diagnosen Avancerad Prostatacancer med spridning. Exakt var spridningen var har vi inte fått veta än p g a att den ”PET-skanning” som min man gjort tydligen inte var Urologens skanning
eller så vet jag inte varför Urologläkaren inte fick ett komplett svar.
Min man har sökt – i 1½ år – för Bröstsmärtor som rör sig i bröstet, med kramper och andnöd. Stora smärtor i rygg, höfter, ben och pungen. Pungens smärtor – enorma – samt svårigheter att urinera har tillkommit från ca senaste 8 månaderna.
I alla fall så har min man enorma smärtor, han har ont bara han måste gå upp och ställa sig. Han säger det bränner och smärtar i underlivet så han funderar på att ”hoppa från balkongen” – vi bor på 7:e vån – . Han har även alla de övr. smärtorna. Ingen verkar vara övertygad eller verkar ”förstå” vilka enorma smärtor han har och han har inte förrän vi var till Akuten härmomdagen fått ngn hjälp. Han fick då Morfin Meta 10 mg och Oxascand 5 mg att ta 1-3 ggr dag. Men det var ingen ”cancer-läkare”, som skrev ut dem. Urologläkaren sa ”ja vi delar inte ut sådana som karameller”. Min man har ju inte de värsta smärtorna hela tiden utan de kommer som i chocker, så ingen läkare har väl sett hur ”drabbad” han blir av dem. Han är en riktig karlakarl och har aldrig gnällt över smärta så jag vet att han inte är sjåpig.
Nu är saken den att det här verkar gå väldigt fort. Min man blir kraftigt försvagad och får mer smärta varje dag. Jag tvingade till mig ett läkarbesök omg. och då skrev läkaren ut en spruta Procren Depot som maken skulle ta en v efter han börjat äta Casodex-tabl. 1 ggn/dag.
Men jag undrar varför kan han inte få någon riktig hjälp, varför kan de inte lägga in honom typ och kolla över hans symptom. Jag kan inte för mitt liv förstå hur någon med dessa smärtor och nyupptäckt Cancer ska behöva vara lämnad åt sitt öde i försöken att få ner smärtorna. Morfin etc hjälper inte mot ”de hårda smärtorna” som när han kissar etc. Maken ber mig ”hjälp mig, jag går sönder” o dyl. Jag känner mig så maktlös som inte kan göra något.
Finns verkligen ingen ”proffsvård” att få, eller någon läkare som är medveten om att man kan få dessa smärtor/symptom ?
Vi bor i Södertälje och har alltså varit på Södertälje sjh. (PET-scan på Hudd.sjh)

Svar

Ja, det låter märkligt att ni inte har fått mera hjälp och omhändertagande. Antingen att ni kontaktar Södertälje sjukhus igen och berättar att maken inte kan vara hemma längre på grund av smärtorna. I de allra flesta fall är det både svårt och tar tid att ”ställa in” de smärtstillande läkemedlen så att man blir något så när smärtfri. Om det är så att din man har spridning till skelettet, då kan man strålbehandla mot smärtorna.
Kanske om ni vänder er till din mans vårdcentral -husläkare, kanske hon eller han kan hjälpa till med förnyad kontakt med Södertälje Sjukhus.
Man kan också begära en så kallad second opinion – andrahandsbedömning av annan läkare vid annan klinik.För det behövs remiss från din mans läkare på Södertälje till den klinik ni önskar komma. De flesta husläkare brukar också kunna skriva en sådan remiss.