Frågor

Återfall på livmodercancer

Hur märker jag att min livmodercancer har kommit tillbaka, jag hade typ mensvärk i tre år efter min operation. Har gjort täta kontroller pga värken. Även gjort CT.
Nu är min mensvärk lite bättre, men jag har ont i magen typ magkatarr.
Hjälp hur märker jag hur cancer kommer tillbaka, var är det mest troligt, är det blödning som mens eller i slidtoppen som cellförändringar. Skall man ta prov på slidtoppen? Det har jag aldrig gjort! Kommer den till magen där livmodern suttit.
Önskar lite information o råd om min sjukdom.

Svar

Hej.

Den vanligaste lokalisationen för återfall av livmoderkroppscancer är lokalt i vaginaltoppen, symtom är framförallt spontana blödningar eller flytningar som är av annan karaktär än de du vanligen har. Blödningarna kan också vara så kallade kontakt blödningar att man blöder lite efter tex. penetrerade samlag, men ska inte blandas ihop med blödning som kan bero på sköra slemhinnor.

Återfall kan också spridas via lymfsystemet eller blodbanan och då uppstå i andra delar av kroppen , det kan också vara lokalt i bukhålan där livmodern funnits men det är mer ovanligt.

När du är tre år efter diagnos så är det mycket liten risk för att din sjukdom skall komma tillbaka, generellt så är det en mycket god prognos vid livmoderkroppscancer.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen