Frågor

Återfall av livmodercancer

När är det störst risk att få återfall på livmodercancer. Är det 1,2,3,4,5 år eller senare.
Har fått smärta i nedre delen av magen som mensvärk av o till. Så hade jag i tre år innan upptäckten av min cancer, det har nu gått två år. Har inte fått någon efterbehandling.
Kan det vara inflammation i min slemhinna i livmodern som värker av o till. Får inte komma till läkare förrän om fyra veckor. Hade senaste kontrollen i augusti -16 o då såg allt bra ut.
Skall jag bara avvakta, min oro sprider sig till hela min familj.

Svar

Oro för återfall kan vara väldigt svårt att hantera. Speciellt när dina besvär påminner om när du blev sjuk. Det är givetvis svårt att exakt veta vad som orsakar dina symtom från underlivet. Det vi kan säga är att det är vanligt att man känner av buken en lång tid efter en operation. Många upplever att allt känns annorlunda och det kan vara svårt att veta vad som är normalt just nu.
Att hitta sig själv och att våga lita på livet igen efter en sjukdom tar också tid. Vägen dit innebär ofta att man behöver ställa frågor och få svar. Det är bra att du frågar.
Du ska få bli undersökt av din läkare om några veckor. Säkerligen har hen tagit ställning till hur du mår och känner sig trygg med att du ska få komma först då. Men för dig känns fyra veckor så klart som väldigt lång tid. Hur man ska hantera en oro som ökar kan man få hjälp med. Du kan fråga din kontaktsjuksköterska eller läkare om det finns hjälp att få på det sjukhus du går på.

Slutligen vill vi säga att det är normalt att vara orolig och att det för de allra flesta går över. Tiden måste till. Ibland behöver man hjälp och stöd för att underlätta processen.

Du är alltid välkommen att ringa till oss för det hjälper ofta att prata om det. 08-123 138 00