Frågor

Återfall av livmodercancer

Jag opererades för livmodercancer hösten 2014, då togs livmoder, äggledare, äggstockar o tarmkex bort. Läkaren bedömde det som en liten cancer i livmodern stadie 1. Jag fick ingen efterbehandling.
Går på kontroller var fjärde månad o allt ser bra ut. Min sista kontroll var för tre veckor sedan o allt var bra.
Har både före o efter operationen känt som lite som mensvärk ibland,har även sedan några dagar fått lite flytningar tunna. Är ju undersökt men min oro tar över mitt liv. Är så rädd för återfall av cancern. Får inte använda ovesterinsalva till mitt underliv p.g.a. att min cancer var orsakad av östrogen.
Vad kan man använda är väldig känslig, nu använder jag en fet salva till mina slemhinnor.
Får även urinvägsinfektion ibland, som orsakas av sköra slemhinnor.
Stor oro för återfall!

Svar

Sköra slemhinnor är vanligt och beror på östrogenbrist. En fet salva är inte att rekommendera. Då är det bättre att du provar Replens som finns på Apoteket. Replens tillför fukt till slemhinnan.
Du kan även prata med din doktor vid nästa återbesök om du kan använda Blissel. Blissel är ett östrogenpreparat med en låg dos östrogen. Östrogen bygger upp slemhinnan och gör den motståndskraftig mot tex urinvägsinfektioner.

Det är normalt att vara orolig för att sjukdomen ska komma tillbaka. För de allra flesta minskar oron över tid. Det tar oftast flera år innan man vågar lita på livet igen. Om du upplever att oron tar över ditt liv och att den inte minskar ska du söka hjälp. Många blir hjälpta av att få prata om sin situation och sin oro med en samtalsterapeut. Du kan ta kontakt med din kontaktsjuksköterska och fråga vilken hjälp det finns att få.

Hoppas att det här svaret hjälper dig. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. Vi har stor vana och erfarenhet av att tala med människor I din situation.