Frågor

Återfall av livmodercancer kan det komma när som helst

Jag är 65 år o har för ca två år sedan opererats för livmodercancer, liten tumör i livmodern(Figo 1)
jag har gått var 3-4 mån. på kontroll, har även i februari -16 gjort ct-skiktröntgen som var utan anmärkning. Har haft två stycken urinvägsinfektioner med rikligt med blod, har även gjort en cystoskopi, som var bra.
Jag har inte fått strålning eller cellgifter, det skulle räcka med att operera bort livmoder, äggstockar o äggledare tarmkex.
Var den 12 juli på senaste kontrollen o allt var bra. Jag har nu fått lite vattniga flytningar, smörjer mig med vitt vasselin flera gånger per dag, pga torra slemhinnor. Får inte använda östrogen för min cancer. Kan tunna flytningarna vara ett tecken att cancern kommit tillbaka. Har en ständig oro, skall jag söka läkare igen. Läkaren säger att min prognos är mycket god. Tack på förhand!

Svar

Det är som din läkare säger mycket god prognos när det gäller livmodercancer Figo 1. Du har nyligen varit på kontroll och allt såg bra ut så det är inte troligt att flytningarna beror på återfall. Vattniga flytningar kan förekomma vid infektioner så vi föreslår ändå att du bokar tid hos en gynekolog inte minst för att få hjälp med torrheten i slidan. Det är vanligt att bli mer orolig efter en cancersjukdom. Om du har en ständig oro behöver du kanske hjälp att hantera den genom samtal.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar eller behöver stöd kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00.