Frågor

Återfall av livmodercancer

Jag är opererad för livmodercancer hösten 2014, fick ingen efterbehandling. Min cancer var östrogenbetingad.
Jag har inte varit bra sedan två år innan operationen, haft mensvärk och det tog två år för att upptäcka min livmodercancer. Mensvärken fortsatte efter jag blivit opererad, den kommer av o till.
Jag har gjort CT-skiktröntgen med kontrast för ett år sedan, har gjort MR- kamera med kontrast på nedre buk för 3 mån. sedan. Har irritation på höger sida i magen typ tjocktarmen mina tarmar har lagt sig som en knöl o slappt på vänster sida efter operationen. Det är inget som syns på röntgen o läkarna säger det kan bli så efter en operation. Har gjort coloskopi för ett år sedan, hade hyperplastiska polyper som doktorn tog bort några. Inga undersökningar visar att min cancer har kommit tillbaka. De kan inte se några svullna lymfkörtlar. Går var fjärde månad på kontroll, onkologen/ gynekologen vet inte varför jag har mensvärk ”bäckensmärta”
Nu har jag haft fem urinvägsinfektioner 2016 o gjort två cystoskopier pga blod i urinen varje gång, har inte funnits något fel i urinblåsan.
Gynekologen har ord. Oversterinsalva i slidan pga atrofiska slemhinnor, jag har läst att en docent överläkare Miriam Mints skriver att det är 20 procent chans att få återfall. Kan användning av Oversterin öka mina chanser eftersom min cancer var hormonberoende, men jag har aldrig tidigare ätit Östrogen i hela mitt liv. Bara haft otur!
Snälla hjälp hur skall jag göra äta antibiotika långtidtkur eller ta Oversterinsalva som har hjälp mig för upprepade uvi. Jag vill inte ha min cancer tillbaka vill bara leva! Ge mig ett råd! Tack på förhand!

Svar

Det är helt rätt som din läkare säger att  det kan bli så här efter en operation i buken. Det är bra att man inte har funnit något avvikande men förstås ändå jobbigt att ha ont och känna att det inte riktigt är som tidigare. Det kan ta lång tid efter en operation innan detta stabiliserar sig så att du kan känna igen ”din nya mage”. Att ge östrogen lokalt för dina slemhinnor ökar inte risken för att sjukdomen skall komma tillbaka enligt vår specialist. Tvärtom kan det vara en god hjälp då de torra tunna slemhinnorna bidrar till att du lätt får besvär från urinvägarna. Det är en god hjälp att använda salva som kan strykas över området vid urinröret.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen.  Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.