Frågor

Återfall

Min mamma har efter fem år fått ont långt ner i magen. Mamma har haft cancer i livmodern vid 64 års ålder o skall enl. kontrollerna vara friskförklarad för tillfället. Sista kontrollen med undersökning var i slutet av februari, då allt såg bra ut enl. gynekologen.
Jag älskar min mamma o vill att hon skall få leva, kan hon avvakta några veckor o se vad dom händer, hon är tålmodig.
Kommer livmodercancer tillbaka där livmodern suttit o vilka symtom.
Får man en blödning eller är det värk.
Kan det spridas till lungorna utan att hon märker det. Orolig dotter!

Svar

Hej.

Återfall 5 år efter livmodercancer är till att börja med mycket ovanligt.  Om det här är nytillkomna besvär så bör din mamma kontakta sin läkare för bedömning av detta. Det troliga är att det inte är fråga om något återfall då hon nyligen är kontrollerad men man bör ändå ta symtom på allvar . Om livmodercancer kommer tillbaka så är det oftast lokal i buken, vilket kan ge symtom med svullnad eller värk. Spridning till lungorna ger tidigt inte så mycket symtom, beroende på var  i lungan det sitter kan man få besvär med hosta, värk eller problem med slembildning. Hoppas detta kan lugna din oro något.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen