Frågor

Åter fått cellförändringa cin3

Hej!
Är en 46årig kvinna som haft stadium 1a1 detta vart jag koniserad ett par ggr för minns inte om det var 2 eller 3 ggr då jag vart in så många ggr för att koniseringen ärrade rejält och fick hemska menssmärtor pga detta.. Hur som helst detta var 2002 och gick på täta kontroller de första året/åren och hamnade sen på listan för kontroller vartannat år, och har gått på alla UA fram tills i år.
då får jag först besked att provet är misstänkt höggradig dysplasi, får tid för kolpsoskopi Läkaren kan inte avgöra och tar flera biopsier, står dock i journalen, D069 cin3 som diagnos.

Jag blir chockad då man egentligen ville flytta mig från någon gammal lista från vartannat till var 3dje år
om dec 2017 vart provet UA feb 2019 cin3 .. antar just nu att konisera igen knappast är något alternativ,.. Hur lång tid kan det ta från cin3 till utvecklad cancer, tänker på om det gått så fort till just den diagnosen,?
sen undrar jag om det finns några studier på om psykisk hälsa kan påverka förloppet?
har nämligen levt under väldigt jobbig stress, dep ångest de sista 4 åren. Har även fått ett skyhögt blodtryck 169/105 vilket jag förstått kan vara pga långvarig stress, därav min frågan om förloppet går snabbare av den anledningen.. ..har inte bytt partner på 13 år så fattar verkligen inte hur detta kan komma tillbaka.. tack på förhand // Helene

Svar

Hej.

HPV-viruset har visat sig kunna finnas kvar under mycket lång tid hos vissa kvinnor. Viruset kan vara vilande i perioder för att sedan bli aktivt igen, det kan på så vis ha sin helt naturliga förklaring till att det finns där igen. Hur lång tid det tar för en höggradig dysplasi att utvecklas till en cancer kan vi inte svara på mer än att det generellt sett är en mycket långsam process. Man kan göra flera koniseringar men ibland så väljer man istället att ta bort livmodern när man har haft upprepade cellförändringar på det här sättet.
Samband mellan stress och cancer har många funderat på och ännu så har inga samstämmiga resultat presenterats som skulle kunna bevisa att stress skulle kunna påskynda en cancerutveckling. Däremot så vet vi att vi inte mår bra av för mycket stress och bara det kan vara en anledning till att göra förändringar om det går. Hjälp med stresshantering kan man få via sin vårdcentral.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.
Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen