Frågor

Ärftlighetsbedömning?

Jag är 57 år fick hormonell bröstcancer för 8 år sedan när jag var 49. Först tårtbitsop, tumör 1cm. För lite frisk vävnad i preparatets ena kant då tårtbit igen på samma ställe. En 2mm tumör hittades då som jag uppfattade hängde ihop med den första. Rekommenderad att ta bort hela bröstet. Fick direktimplantat med behållen bröstvårta, tamoxifen i 5år. Nu har min syster 51 år fått bröstcancer, ej ännu opererad så vi vet inte diagnosen. Vår mamma o pappa är 85 år o ej drabbade. Pappa en liten njurtumör sen ett antal år. Den växer mkt långsamt o ska ej op. Pappa tror att hans farmor fick bröstcancer i 60-års åldern, ingen annan släkting drabbad. Jag har 3 döttrar 30, 28 o 22 år. Bör vi fundera över ärflighet? Döttrarna äter p-piller vilket oroar mig? Tacksam för råd.

Svar

Först lite information om ärftlighet och cancer.

Ärftlig cancer
Mellan 5 och 10 procent av all cancer orsakas av en ärftlig genförändring.
De cancersjukdomar där ärftliga former är vanligast är malignt melanom, bröst-, tjock- och ändtarms- och prostatacancer, livmodercancer samt äggstockscancer. Dessutom finns flera ärftliga former av sällsynta cancersjukdomar som speciella typer av njur- och hudcancer samt cancer i vissa hormonproducerande organ. Hittills har man hittat ett femtiotal förändrade gener som kan orsaka cancer.

Vad krävs för att man ska misstänka ärftlig cancer?

Det ska vara minst tre nära släktingar, i rakt nedåtstigande led i minst två generationer som har haft samma form eller associerade cancerformer, med det menas cancerformer som man vet hör ihop genetiskt. Om man har en ökad risk för ena sorten har man oftast även en ökad risk för den andra sortens cancer. Exempel på detta är bröst/äggstockscancer och tjocktarm/ livmodercancer. Får man sin diagnos i yngre ålder kan även det tala för ärftlighet. Risk för ärftlighet utreds på universitetssjukhusen på speciella mottagningar. I regel krävs remiss. Remissen kan du få av din doktor på vårdcentralen. Mottagningarna i Stockholm kräver ingen remiss.

Bor ni i Stockholm kan ni ringa till Ärftlighetsmottagningen 08-517 740 82 och diskutera med de hur ni ska göra.