Frågor

Ärftlighet – syskon

Min storebror fick för några veckor sedan besked att han har hjärntumör och veckan efter det opererades han på Karolinska. Förra veckan fick han besked att den var elakartad och nu kommer han få strålning och cellgifter.

Han har konstaterad primär hjärntumör av typen gliom, mer specifikt Oligodendrogliom.

Jag har försökt hitta mer information om gliom och även om den specifika tumör han har. Jag hittade av avhandling av Beatrice Malmer som visade att det är en trefalt ökad risk för gliom hos nära släktingar till patienter som haft gliom och att risken är särskilt förhöjd för syskon.

Jag är själv sjukskriven för utmattningssyndrom och depression med symtom som ständig huvudvärk, ibland avdomning i kroppen (som då sägs vara på grund av spända muskler), synrubbningar (som förklaras med migrän), enorm trötthet – för att ge några exempel. Att det är spända muskler eller migrän är dock ingenting som har konstaterats utan det är bara ”så det är”. Det här har såklart fått mig att fundera på anledningen till att jag mår som jag mår och om det – oavsett – finns någon möjlighet att själv bli undersökt för att få klarhet om jag lider av samma som min bror? Min ångest är skyhög på grund av all oro med min bror och när jag läser om ärftligheten mellan syskon mår jag ännu sämre.

Det här blev långt men jag hoppas att ni kan ge något svar eller besked om hur jag kan gå tillväga?
Tacksam för all hjälp.

Svar

Hej

Det är ovanligt att gliom är ärftligt. I nittiofem procent av fallen är det inte ärftligt. Tala med din läkare eller boka tid på din vårdcentral och ta upp din oro. För att undersöka hjärnan görs i första hand datortomografi eller MR.

 

Vänlig hälsning

Cancerrådgivningen