Frågor

Är svaret från en CT 100% säker?

hej
Jag har prostatacancer där jag strålades för 6 år sedan och har i dagsläget kring 3 i psa. psa har sakta ökat de sista 3 åren med en ökning på ca 0.1 till 0.2 var tredje månad. där det har hänt vid 3 tillfällen att det hoppat till med en ökning med ca 0.6. finns det någon förklaring till sådant? vanligt?
Jag har i dagsläget varit och gjort ct scan där det visade något i ljumsken och något på revbenet.
Ska nu göra en skelettröntgen och nu min fråga hur 100% är en ct scan att det som visas är att det är metastaser som visas? eller är det skelettröntgen som är den viktigaste?
Varför jag undrar är att jag tränar ca 12 tim i veckan och tränar väldigt hårt i perioder där 4 tim träning inte är ovanligt. Hade t.ex 2 dagar innan ct scan cyklat 4 tim hårt och dagen innan gjort ett tungt pass på gymet. där jag hade rätt så mycket muskelvärk efteråt. eller visar måste man vila innan sådan undersökning. MVH Lasse

Svar

När man följer PSA för att upptäcka eventuella recidiv tittar på höjning över tid. Inte från ett tillfälle till ett annat. Det finns ingen förklaring till varför PSA vid ett tillfälle har höjt sig med 0,3 och vid ett annat 0,6.
Det är bra att träna. Det finns inga restriktioner vad gäller träning innan röntgen.
Det finns ingen undersökningsmetod som är 100% tillförlitlig. Vilken typ av röntgen man använder beror på vilken del av kroppen man vill undersöka samt vad det är man letar efter.