Frågor

Är risken för att jag ska få bröstcancer hög?

Hej!

För 3 år sedan drabbades min mamma av bröstcancer och hon fick då reda på att den kunde vara ärftlig. Saken är bara den att vad jag vet så har ingen inom mammas släkt haft någon typ av cancer alls.

Så hur stor risk löper jag för att ärva mammas cancer?

Orolig 17 åring

Svar

Vi kan inte svara på om du har en ökad risk eller ej. Nedan finner du vad som krävs för att man ska misstänka ärftligcancer.

Ärftlig cancer

Mellan 5 och 10 procent av all cancer orsakas av en ärftlig genförändring.

De cancersjukdomar där ärftliga former är vanligast är malignt melanom, bröst-, tjock- och ändtarms- och prostatacancer, livmodercancer samt äggstockscancer. Dessutom finns flera ärftliga former av sällsynta cancersjukdomar som speciella typer av njur- och hudcancer samt cancer i vissa hormonproducerande organ. Hittills har man hittat ett femtiotal förändrade gener som kan orsaka cancer.

Vad krävs för att man ska misstänka ärftlig cancer?

Det ska vara minst tre nära släktingar, i rakt nedåtstigande led i minst två generationer som har haft samma form eller associerade cancerformer, med det menas cancerformer som man vet hör ihop genetiskt. Om man har en ökad risk för ena sorten har man oftast även en ökad risk för den andra sortens cancer. Exempel på detta är bröst/äggstockscancer och tjocktarm/ livmodercancer. Får man sin diagnos i yngre ålder kan även det tala för ärftlighet. Risk för ärftlighet utreds på universitetssjukhusen på speciella mottagningar. I regel krävs remiss. Remissen kan du få av din doktor på vårdcentralen. Mottagningarna i Stockholm kräver ingen remiss.

Ni kan prata med din mammas läkare alternativt ta kontakt med en ärftlighetsmottagning om vad som gäller för din del. Det finns mottagningar på universitetssjukhusen runt om i landet.