Frågor

Är det cancer?

Hej!
Jag är 36 år och mina hjärntumörer hittades som ett bifynd vid en rutinkontroll (ramlade av en häst), jag fick genomgå en biopsi, för att de skulle ta reda på vilken typer av tumörer som hade hittats.
Tumörerna anses som maligna och fick diagnosen astrocytom grad II, detta hände 2008. Jag pratade med den neurolog jag har haft kontakt med och frågade om jag verkligen behövde röntga mig var 6:e månad och det var tydligen viktigt om de nu börjar växa eftersom de inte går att operera bort, att se det i ett tidigt skede. Jag har aldrig hört cancer i och med detta. Men är det det jag ska säga? Att jag har cancer, eller är det bättre att jag tar kontakt med min neurolog?

Svar

Tumörer i hjärnan kallas hjärntumörer och kan vara godartade, benigna, eller elakartade, maligna. Astrocytom grad II är en lågmalign hjärntumör, långsamt växande. Man brukar följa upp med röntgen varje halvår. Du kan säga att du har en hjärntumör.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar eller behöver stöd kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00.