Frågor

Är borderline cancer?

Jag fick nyligen operera bort en cysta på höger äggstock samt hela höger äggstock. Den visade sig vara en serös borderlinecysta stadium 1c (med tumörväxt på ytan). Det jag undrar är varför ingen läkare någonsin nämde ordet cancer, de trodde redan innan operationen att det var en borderlinecysta och läkaren sa att då var den snäll och att det inte var akut att operera så jag fick vänta över en månad på operation. En läkare sa även att det kunde ha blivit cancer om den fått sitta kvar, underförstått då att borderline inte är cancer. Jag vet att borderlinecystor växer långsamt men om de är cancer varför blir man då inte informerad om att man har cancer? Det är något jag har fått ta reda på själv via Internet. Det blir svårt att veta vad man ska säga till andra om vad det är för slags sjukdom man har när man inte riktigt får veta vad det är.
Sedan undrar jag också ifall ni vet om kvinnor som har haft en borderlinecysta har en högre risk att utveckla äggstockscancer i framtiden än andra kvinnor?

Svar

Prognosen för borderlinetumörer är mycket god.
Borderline betyder gräns och denna sjukdom är ingen invasiv cancer. Med invasiv cancer menas när cellerna har växt över i omgivande vävnader.
Ett fåtal borderlinetumörer kan omvandlas till invasiv cancer.