Frågor

Antal decimaler i rapporterat PSA värde efter prostataoperation

I flera frågor om urologisk cancer kan man se att frågeställaren har fått reda på sitt PSA värde med tre decimalers noggrannhet, tex 0,059. I mina provsvar står det bara <0,1. Skiljer det sig hur svaret från laboratoriet rapporteras till läkare respektive till patient och skiljer det sig beroende på var i landet man bor om provsvaret anges som <0.1 eller om man rapporterar det uppmätta värdet t.ex 0,059?

Svar

Ja , det skiljer sig tyvärr hur laboratorierna ger sitt svar. I vårdprogramet för prostatacancer rekommenderas att värden som  är < 0,09 bör anges som 0,1. Värden som är under 0,1 beror inte sällan på kvarvarande godartad prostatavävnad. Det saknas kliniks nytta för dessa låga värden. Det betyder alltså att man inte behandlar eller misstänker återfall vid så låga värden som är under 0,1. Däremot kan det vara oroade för en man om värdena varierar (trots att de är låga) och på så sätt orsaka onödig oro.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen