Frågor

Ändrar lymfom på blodvärden?

Hej! Jag såg en knöl i halsen och gick till läkaren efter en månad. Han tog blodprov och sa att allt såg normalt ut. Provet han tog kallades diff där man kollade lymfocyter och monocyter och några andra fler (kommer inte ihåg alla). Han sa att de skulle ha dåliga värden om det skulle vara cancer. Det jag börjar undra är kan man hitta några rubbningar i blodet som visar att det är lymfom och är det 100% att blodet ändras för jag har haft det i 4 månader nu. Eller kan man ha lymfom men ändå ser blodvärdena normala ut med normal halt av lymfocyter. Gick jag dit kanske för tidigt så att det inte kunde synas. Jag är 15 år och har hela livet framför mig och är jätte orolig och ledsen :(. Är diff det rätta provet och kan det synas efter en månad eller måste det sprida sig lite mer.

Med vänlig hälsningar, Orolig/Hjälp

Svar

Hej!

Det är inte konstigt att du blir orolig. Så bra att du blivit undersökt av en läkare.  Om du haft knölen 4 månader och den inte har växt och proverna var normala behöver du inte vara orolig.  Knölar är i de flesta fall ofarliga. Vi föreslår att du talar med dina föräldrar och din skolsköterska som kan hjälpa dig.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar eller behöver stöd kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00