Frågor

Andrahandsbedömning

Hej.
Fick hösten 2009 veta att jag hade bröstcancer vä mammae, gick då igenom TAK-3, operation, stålning och har sen dess en 5årig plan på Tamoxifen. Genomförde våren 2012 en Diep lambå med riktigt dåligt resultat p g a att jag fick pseudomonas i den undre/nedre delen av sårkanten, på det ”nya” böstet. Bakterien åt upp en stor del av bröstvävnaden vilket jag inte visste föränns den dag jag kunde stoppa upp halva min tumme i såret på undersidan som då gick från undersidan och in mot mitten. På plastiken skrapade man rent, sydde ihop så gott det gick men det resulterade i att bröstet idag har en tjock ful ärrvävnad som emellanåt skaver på undersidan. Mitt mål har hela tiden varit att kunna byta om i offentlig miljö, som vid t ex simhall vid vattengympa, utan att folk stirrar men idag känner jag mig mer som frankensteins monster då jag har ärr på många delar av kroppen.

Plastik-kirurgen vill idag lösa det med att spruta in fettvävnad för att ärret ska mjukna och bröstet få samma storlek som det högra men jag är osäker på om det kommer bli bättre.
1. Är det fel av mig att vilja ha en andrahandsbedömning av en annan kirurg på en annan plastik? Och hur går jag i så fall tillväga.
2. Kan jag göra en anmälan till socialstyrelsen ang bakterieinfektionen och/eller försäkringsbolag och få ersättning för fysisk och psykisk skada?

Mvh Emma

Svar

Nej, du kan mycket väl begära en andrahandsbedömning från annan läkare och klinik. Det är din behandlande läkare som ska skriva en specialistvårdsremiss och skicka den till den klinik du önskar. Tanken är att du inte ska behöva betala själv utan ditt landsting.
Jag är osäker på din fråga angående din anmälan, men du skulle kunna kontakta Patientnämnden och höra med dem hur du går vidare.