Frågor

Alltid cellgifter?

Har gjort mastektomi med direktrekonstruktion. Patologsvaret visade 18 mm tumör, 100% östrogenkänslig, 15% progesteron, Her neg, inga makro/mikrometastaser i porvaktskörteln, KI67 var 10%. Ingen blodkärlsinvolvering. Tyvärr var den Elston 3 (8 poäng) trots lågt KI67.
Har blivit satt på cytostatika nu och sedan aromatashämmare.
Ger man alltid cellgifter så fort det är Elston 3, trots att de övriga faktorerna är ”snälla”? Jag har förstått att detta var lite ”gränsfall” och hur stor nytta rent statistiskt har jag av detta?
Tack för svar!

Svar

Hej!

Det verka förvirrande, när man  som du fått veta att du befinner dig på gränsen för att få behandling med cytostatika eller inte. När man beslutar om en patient ska få cytostatika grundar man det på flera olika faktorer. Man gör t ex en uppskattning över de riskfaktorer som man känner till i tumörens biologi. Trots detta vet man att vissa kvinnor kommer att ha nytta av behandlingen men några kommer att få sin behandling i onödan. I dag kan vi tyvärr inte i förväg veta vem som har nytta av sin behandling och vem som inte har det. Vi har tyvärr ingen statistik på det.
Är målet att bota så vill man såklart inte ge för lite behandling samtidigt som man inte ska överbehandla. Det är ofta svåra beslut.
Har du fler funderingar kring just din behandling ska du tala med din läkare. Hen kan förklara mer hur man har resonerat i ditt fall.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig igen.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen