Frågor

Äggstockscancer

Hej!
Jag blev opererad för äggstockscancer för fyra och ett halvt år sedan. Livmodern togs bort i sin helhet och båda äggstockarna och bukhinnan. Också lymfkörtlarna i bäckenet opererades bort men i dem hittades ingen cancer. Diagnosen var C56.73 gradus 2 stage lll c. Jag fick också en serie cytostatikabehandlingar. I tre års tid kallades jag till sjukhuset för kontroller, den sista var för tretton månader sedan.
Det jag undrar är främst det att borde jag efter en lyckad behandling av cancern vara lika pigg och kry nu som om jag aldrig råkat ut för den här sjukdomen? Jag var 50 när jag fick diagnosen och min mens var regelbunden in i det sista. Jag gick till gynekologen pga av en liten obetydlig blödning mellan två mensar. Ett halvt år före det hade jag fått en mycket rikligare mens är förut. Mitt hemoglobin låg kring 110 och jag var mycket andfådd. Mitt vackra och starka hår såg ut som yllegarn hur mycket jag än bemödade mig om att sköta håret. Efter att håret växte ut efter cytostatikabehandlingarna var det vackert igen. I våras tappade jag en massa hår och det ser tunnare ut nu. Jag har en återkommande känsla av obehag i buken, lite ont och en tyngdkänsla, som om det fanns en boll där. Dessutom alstrar jag mycket kiss under natten och vaknar på efternatten av att den fyllda blåsan gör ont och jag måste gå och kissa. På dagen har jag också en känsla av att blåsan är full men det kommer inte så mycket kiss.Jag har också hjärklappning och blir lätt andfådd när jag promenerar. Jag varken röker eller använder alkohol och vatten dricker jag för lite. Jag använder inga mediciner eller andra preparat med tanke på cancern. Däremot tar jag blodförtunnande medicin mot den stora djupa ventrombosen som jag drabbades av i slutskedet av cytostatikabehandlingarna. Borde jag kontakta sjukhuset och fråga om jag kan få en gynekologisk undersökning?
Tack på förhand för svar!

Svar

Det låter som du har det besvärligt. Kontakta sjukhuset och be om en undersökning.

Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar eller behöver stöd kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00.