Frågor

ADH och mikrokalk i bröst

Hej,
Jag är en 43-årig kvinna som genom mammografi fått reda på att jag har misstänkt mikrokalk i mitt vänstra bröst. Efter grovnålsbiopsi hittades atypiska celler (ADH) och jag har nu genomgått en partiell mastektomi för vidare utredning hos patolog.
Jag skulle gärna vilja veta mer om mina prognoser då jag anser att sjukhuset jag vårdas på och sidor på internet ger mig olika bilder av mina prognoser.
Radiolog har satt en kod 4 på min mikrokalk (3 eller fler foci).
Patolog har satt kod 3 (Atopisk duktal hyperplasi).
Diagnoskod: D486B

Hur ser uppföljningen ut om inga tumörceller hittas?
Löper jag fortfarande 4-5 gånger högre risk att utveckla bröstcancer med diagnosen ADH trots op av misstänkt område?
Bör jag avlägsna min hormonspiral?
Hur bör jag förhålla mig till alkohol?
Hur bedömer ni risken (i %) att jag i detta läge har en cancer (in situ)?
Finns det annat jag bör tänka på?
Mvh

Svar

Så bra att man upptäckt förändringen och är noggrann med utredningen. Vi kan inte svara på din risk för cancer in situ. Om det skulle visa sig vara det så är behandlingen operation och ev. strålbehandling mot kvarvarande bröstkörtel. Om det är godartad mikrokalk följer man upp med mammografi.
Det är alltid bra att tänka över sina alkoholvanor. Vänta med att göra några förändringar innan du är klar med din utredning. Generellt är det alltid bra att tänka över sina alkoholvanor.
Vad som gäller just för dig kan bara din läkare svara på.

Det är alltid oroligt att vänta på besked. Du får gärna ringa till oss om du behöver.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar eller behöver stöd kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00.